Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

L'historiador Bruno Vargas ofereix a La Nau una conferència amb la col·laboració de Caixa Popular13/03/2018

Amb motiu de la presentació del documental 'Rodolfo Llopis, la conducta del mestre', l'historiador francés Bruno Vargas oferirà una conferència sobre 'Les organitzacions socialistes espanyoles en l'exili i la construcció d'Europa', dimecres 14 de març, a les 18:30 hores, a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Bruno Vargas tractarà d'analitzar com el paper del socialisme espanyol en l'exili durant la construcció d'Europa no es pot dissociar ni de les condicions en què el PSOE i la UGT van desenvolupar la seua acció política i sindical, ni de la personalitat de Rodolfo Llopis, secretari general del PSOE en l'exili (1944) i president de la UGT (1955) fins al començament dels anys 70. La conferència tractarà d'explorar com des del moviment socialista espanyol es va poder practicar i desplegar una política de presència en els mitjans europeus i, des d'aquests, fomentar una política internacional antifranquista de caràcter europeista.

En acabar la conferència es projectarà el documental 'Rodolfo Llopis, la conducta del mestre'. El treball, de 90 minuts de durada, obra del productor valencià Francesc Picó, director i coguionista del film, i del guionista Ferran Pérez, fa un recorregut per la vida i obra de Rodolfo Llopis (Callosa d'En Sarrià, 1895-Albi, 1983), un home únic, mestre i revolucionari en l'educació, que va ser a més secretari general del PSOE a l'exili, diputat a Corts durant la Segona República i ministre d'Instrucció Pública, tot i que resulta un gran desconegut per a la majoria de la societat.

La pel·lícula és una de les primeres coproduccions d'À punt, la nova televisió pública valenciana, i és en si molt més que un homenatge a Llopis: és també un recordatori a centenars de personalitats que van intentar a principis del segle XX convertir Espanya en una democràcia moderna i avançada.

Bruno Vargas, a més d'historiador, és professor i investigador titular de la Universitat Federal de Tolosa - INU Champollion i de l'equip CNRS-FRAMESPA (France Amérique Espagne). Les seues investigacions se centren sobretot en el moviment socialista durant l'exili i la Transició, com també sobre l'emigració econòmica espanyola a França i Europa.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, compta amb la participació d'altres actors de l'Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; les conselleries de Transparència, i d'Educació, Recerca, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut Alfons el Magnànim; Escola Europea d'Humanitats; i Caixa Popular.

Caixa Popular - Març 2018