Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

El Festival 10 Sentidos instal·larà a València un artefacte dramatúrgic contra la violència masclista 16/01/2019

El Festival 10 Sentidos, en la seua VIII edició, pretén reflexionar sobre el concepte de violència i generar un diàleg per a desmantellar el sistema violent i injust en el qual vivim. Sota el lema Bèsties la cita amb les arts vives a València, impulsada i promoguda per Caixa Popular, pretén aproximar-se a tota mena de contextos violents, amb la finalitat de destapar-los i denunciar-los.

En aquest context el Festival 10 Sentidos s'ha involucrat com a coproductor en l'últim treball del director Álex Rigola, 'Mascle Man', un espectacle-instal·lació de teatre document sobre violència masclista. Aquest artefacte dramatúrgic s'instal·larà en el Centre del Carme Cultura Contemporània al maig i tractarà de despertar la consciència de l'espectador sobre un dels temes més preocupants de la societat actual. Es tracta d'un viatge escènic i experimental en forma d'instal·lació on el públic passa a ser el protagonista, desplaçant-se pels diferents espais com si fos un laberint. Mitjançant un sistema d'àudio sense fils, una dona que ha sofert violència de gènere fa de guia i de documentalista.

'Mascle Man' no mostra sang, ni cadàvers, però regira consciències i estómacs. Aquest és l'objectiu d'aquesta proposta i de totes en les quals ja treballa el Festival 10 Sentidos que afronta la seua vuitena edició amb el patrocini principal de Caixa Popular, que s'implica en la posada en marxa de la principal cita amb les arts vives a València que a més té una motivació i preocupació social.

"Tinc una filla i no vull que viva en un món com aquest", ha afirmat Rigola per a explicar les motivacions que li van portar a posar en marxa aquest projecte que es fixarà a València durant diversos dies perquè tot tipus de públics puguen acudir a ell. El Festival 10 Sentidos a més concertarà una sèrie de visites escolars amb la finalitat d'informar les noves generacions sobre la violència masclista i d'aproximar-li amb realitats tristament freqüents al nostre voltant. Per a aquesta labor compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de la Joventut-IVAJ, que busca conscienciar i educar a les generacions més joves. L'equip darrere d'aquest muntatge escènic s'ha adonat que moltes xiquetes molt joves, després d'assistir, saben posar-li nom a coses que els ocorren, que els han ocorregut o que puguen ocórrer-los en el futur. Aquesta és una de les motivacions amb aquesta peça.

El Centre del Carme Cultura Contemporània torna a involucrar-se en la gestació del Festival 10 Sentidos, conjuminant esforços, filosofies i objectius i es converteix en una de les seus importants de la vuitena edició. Entre les propostes que acollirà està 'Mascle Man', que es va poder vore en el festival Temporada Alta de Girona i que passarà pels Teatres del Canal de Madrid abans de recalar a València gràcies al CCCC dins de la programació 10 Sentidos.

Dinàmica del projecte

En 'Mascle Man' es planteja un recorregut aproximat d'uns 60 minuts. El públic passeja en grups de vuit persones per les onze sales diferents en les quals els espectadors llegiran, passejaran, escoltaran, triaran i interactuaran amb els espais i amb altres participants. En el laberint es toparan amb testimoniatges i converses reals, així com amb textos, sentències, declaracions, fotografies, llibres i vídeos que serveixen per a aproximar-se en primera persona a aquesta xacra. L'Institut de la Dona va xifrar en 47 les víctimes assassinades presumptament per les seues parelles o exparelles en 2018. Si es comptabilitzessen altres casos en els quals els assassins no tenen o han tingut una relació sentimental amb les seues víctimes, es reconeixeria a altres 50 víctimes de violència masclista l'any passat, com va succeir amb casos com els de Diana Quer o Laura Luelmo.

En el recorregut, en un espai dissenyat per Max Glanzel, s'inclouen racons interactius en els quals l'espectador ha d'assenyalar quines sentències judicials són reals o no, i en els quals s'avalua el nivell de masclisme o la implicació de cadascú en la lluita contra la violència a través de preguntes en una instal·lació similar als vis a vis carceraris.

Rigola ha precisat de 10 mesos d'exhaustiva documentació per a aixecar el projecte i l'assessorament de la psicòloga Alba Alfageme. El muntatge corre a càrrec de Heartbreak Hotel, una companyia d'arts escèniques amb l'esperit de recerca de noves formes de narració escènica però també amb el desig de confrontar el públic amb els valors de la nostra societat contemporània.

'Mascle Man' serà una de les principals propostes que es podran vore en la vuitena edició de 10 Sentidos de la mà de Caixa Popular, que ha renovat el seu compromís un any més amb el Festival. L'entitat segueix compromesa a donar suport a aquesta cita que conjumina dos dels pilars fonamentals de la seua filosofia, la cultura i la implicació social i solidaritat.

Caixa Popular - Gener 2019