Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

La crisi climàtica valenciana: CCliVal, la trobada virtual sobre canvi climàtic des de casa, patrocinada per Caixa Popular19/05/2020

Del 19 al 22 de maig, experts, polítics i ciutadans compartiran sessió en línia per a estudiar els efectes de l’emergència climàtica en la societat i el territori valencians

Conferencia cambio climatico

Entre el 19 i el 22 de maig, el canvi climàtic arribarà als ordinadors i als telèfons dels valencians. CCliVal és una conferència en línia que reunirà experts de l’àmbit universitari i tècnic, representants polítics i ciutadans per analitzar els efectes i les estratègies de mitigació i adaptació davant del canvi climàtic de la societat i del territori valencians.

Aquesta trobada virtual, organitzada per la Fundació Scito amb el suport de Caixa Popular, analitzarà l’impacte del canvi climàtic des dels principals punts clau en el desenvolupament de les estratègies climàtiques necessàries: els efectes mediambientals en els ecosistemes mediterranis, el paper de les institucions davant de l’emergència climàtica, la gestió urbanística, l’educació ambiental i la comunicació i percepció social del canvi climàtic.

CCliVal és una conferència de quilòmetre 0 que reunirà, en quatre sessions temàtiques, una per dia, els actors principals que treballen dia a dia en l’emergència climàtica. Un total de setze xarrades amb experts que arribaran a les pantalles dels valencians i de les valencianes entre el 19 i el 22 de maig a partir de les 17.00 hores.

Sessions interactives amb experts

La primera sessió reunirà membres de la comunitat científica per analitzar els efectes del canvi climàtic en la zona mediterrània, un punt calent de la crisi climàtica. La taula redona estarà composta per Manuel Pulido, director de la Càtedra de Canvi Climàtic de la Universitat Politècnica de València (UPV); Jorge Olcina, catedràtic d’anàlisi geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant; Jorge Tamayo, delegat d’AEMET a la Comunitat Valenciana; i José Luis Muñoz, director de Climate KIC.

La segona sessió, amb el títol ‘La gestió urbanística en la crisi climàtica’, tractarà de l’ordenació del territori i dels nous models urbans i rurals. La cita reunirà Joaquin Farinós, catedràtic de geografia de la Universitat de València; Paula Tuzón, secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Joan Olmos, professor d’urbanisme en la UPV; i Alejandro Ramón Álvarez, regidor d’Emergència Climàtica.

La tercera sessió tractarà de l’educació ambiental com a eina transversal per a crear una consciència global sobre el canvi climàtic. Hi participaran Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental; Gema Alcañiz, tècnica de medi ambient en IMEDES; Andreu Escrivà, tècnic de la Fundació València Clima i Energia, i Serafín Huertas, del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana.

La quarta sessió, que tancarà el cicle virtual, analitzarà els efectes del canvi climàtic sobre la societat, l’economia i la cultura valencianes. Hi reunirà periodistes del món de la comunicació científica, com Martí Domínguez, biòleg i periodista; Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode; Maria Josep Picó, periodista ambiental; i Kristin Suleng, que condueix Samarucdigital, espai de divulgació mediambiental en À Punt.

A més, cada sessió comptarà també amb convidats especials provinents de la societat civil, d’associacions i d’institucions que treballen en l’àmbit del canvi climàtic i la innovació. La trobada farà connexions especials amb Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica; Vicent Grimalt, alcalde de Dénia; Olivia Estrella, secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació, i Alexandre Ruiz, alcalde de Bellreguard.

Com s’hi pot participar?

La inscripció s’ha de fer a través de la pàgina web de la conferència. El programa de cada sessió consistirà en quatre xarrades i un debat final durant el qual els experts tractaran d’arribar a punts comuns i estratègies que cal posar en marxa per a fer front a l’emergència climàtica.

Els organitzadors de les conferències, Juan Bisquert, catedràtic de física aplicada i director de l’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló, i Sara Montero, biotecnologia i comunicadora científica, moderaran les sessions.

.

Caixa Popular - Maig 2020