Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

Open Arms rep la Menció Colibrí per la seua defensa dels drets humans16/12/2019

Un reconeixement que atorga la Fundació Horta amb el suport de Caixa Popular

Menció Colibrí Open Arms 12-12-2019-12

L’andana del Museu Comarcal de l’Horta Sud es va convertir dijous de vesprada en un espai de debat i reflexió sobre la defensa dels drets humans, el fenomen migratori, la crisi de refugiats i la dignitat humana. Durant el lliurament de la Menció Colibrí a l’ONG Open Arms, una distinció que entrega la Fundació Horta Sud amb el suport de Caixa Popular, es van sentir els testimonis de les persones i dels col·lectius que treballen perquè cap persona siga considerada il·legal.

Per la missió humanitària que acompleixen envers totes les persones que intenten arribar a Europa, per la tasca de vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili en les mars Egea i Mediterrània, i per la defensa dels drets humans en un moment en què les institucions comunitàries i els estats membres no volen afrontar la realitat, la Menció Colibrí 2019 ha sigut atorgada a l’ONG Open Arms.

Leticia Cabo, doctora especialista en emergències que ha participat en diverses missions a bord dels vaixells de rescat d’Open Arms, va rebre la Menció Colibrí 2019 en representació de l’ONG. Leticia va agrair en nom de tot l’equip de l’ONG el lliurament de la menció, si bé va recordar que aquest tipus de reconeixements també tenen una part trista, perquè posen de manifest que el drama humanitari que es viu a les portes d’Europa encara contínua. Cabo va assenyalar que l’objectiu principal de l’ONG és “preservar el dret a la vida” de les persones que han sigut abandonades a la seua sort en la mar, encara que va precisar que “el vertader naufragi es produeix en terra, als països d’origen de les persones que es veuen obligades a emigrar”.

Una taula redona per a entendre la migració

En el marc de l’acte es va celebrar una taula redona per a entendre millor el fenomen de la migració. Trini Blanch, delegada autonòmica de l’Assemblea de Cooperació per la Pau i expresidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD), va desgranar les raons que motiven que “cada dos segons hi haja una persona en el món que es veja forçada a emigrar”. Els conflictes bèl·lics i les guerres civils, les bosses de pobresa, l’emergència climàtica o les persecucions ideològiques són només algunes de les claus que expliquen aquest fenomen. “En l’actualitat hi ha 70,8 milions de persones que es veuen forçades a abandonar sa casa i, per més que s’obstinen a dir-nos-ho, els països desenvolupats no són els que més els acullen", va assenyalar Blanch.

Mohamed Mboirick, portaveu d’África en el corazón i president d’Orriols Convive, va assenyalar que “l’emigrant ve a aportar, a portar idees noves i ajudar en el seu nou entorn". La solució a aquesta crisi humanitària passa per “actuar a l’origen, perquè les persones no es vegen obligades a emigrar i puguen tindre un futur en els seus propis països”, va recordar Mohamed. Així mateix, durant la seua intervenció també va detallar la difícil i perillosa travessia que han de recórrer les persones que intenten arribar a Europa.

D’altra banda, Irene Martínez, representant de la Plataforma CIE No, va denunciar la vulneració dels drets humans, les condicions d’insalubritat, la falta de mitjans i els maltractaments psicològics que viuen diàriament les persones internes del Centre d’Internament d’Estrangers de la ciutat de València. En paraules seues, “és important difondre el que passa, però també ho és denunciar el que ocorre".

En aquest sentit, Mauricio Pinto, tècnic de desenvolupament i acció comunitària de Valencia Acoge, va recordar els murs i les traves burocràtiques que troben les persones emigrants quan arriben a Espanya, així com la discriminació que pateixen a l’hora de buscar una faena, de relacionar-se amb les administracions públiques o intentar llogar un habitatge, entre altres exemples. “El món està una mica embolicat, però a vegades hi ha un fil d’esperança i amb les eines que tenim tractem de fer-ho tan bé com siga possible". Pinto va tancar la intervenció recordant que “cap ésser humà és il·legal”.

Entitats premiades amb la Menció Colibrí en edicions anteriors

  • Centre Delàs d’Estudis per la Pau (2018) | El Centre Delàs d’Estudis per la Pau treballa pel foment de la cultura de pau, la denúncia de situacions de violència estructural, la construcció d’una societat desarmada, i la sensibilització i la mobilització social al voltant dels efectes negatius del militarisme, entre els quals hi ha la despesa militar i la fabricació i el comerç d’armes, així com la denúncia de l’incompliment dels acords dels governs en aquestes matèries.
  • SETEM Comunitat Valenciana (2017) | SETEM Comunitat Valenciana és una organització no governamental per al desenvolupament que treballa des de l’any 1993 per promoure un sistema econòmic i social mundial més just i solidari a través de l’educació i la sensibilització a la societat valenciana, que mostra alternatives com el consum responsable i el comerç just.
  • Plataforma Pobresa Zero de la Comunitat Valenciana (2016) | La Plataforma Pobresa Zero de la Comunitat Valenciana està integrada per 176 organitzacions ciutadanes implicades i compromeses en la lluita contra la pobresa i la seua erradicació.
  • Plataforma CIE NO (2015) | Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). Aquesta plataforma és un espai on conflueixen diverses organitzacions, col·lectius socials i associacions veïnals en defensa dels drets humans, de lluita contra el racisme i la xenofòbia, i que té com a objectiu primordial el tancament dels CIE a Espanya i a Europa, i la defensa dels drets humans.


Caixa Popular - Desembre 2019