Víctor Ballester

Cedar’s Bread

 

 

El meu nom és Víctor Ballester i tota la meua vida he estat unit al món del forn. De fet, hi treballe 40 anys. Vaig nàixer en el si d’una família fornera al carrer del Mestre Gozalbo (València) i visc l’ofici des dels 16 anys. Mon pare va muntar una comercial de matèries primeres per al sector i l’empresa va anar creixent fins a l’any 2000, moment en què em vaig fer càrrec de l’empresa. 

 


En aquells dies, el mercat artesanal ja anava disminuint, mentre ir-rompia amb força la gran distribució. Recorde el tancament de molts comerços tradicionals. A nosaltres ens va tocar redefinir-nos i ens vam enfocar cap a la producció de brioixeria i pa.
 

Vam créixer tant que vam passar a ser interproveïdors de Mercadona l’any 2014 i vam anar adquirint empreses menudes per ampliar la nostra capacitat productiva. El 2016 vam vendre l’empresa que va fundar mon pare a Europastry i el 2019 vam posar fi a la relació de cinc anys amb Mercadona. 

Aquell mateix any vaig començar a col•laborar amb una família libanesa que es dedi-cava a la producció de pa libanés en una fàbrica menuda d’Alaquàs. Ara estem en una nova fàbrica a Puçol.

 

El punt de vista d’aquesta nova empresa és totalment diferent. Hem dissenyat una empresa menuda, manejable, que requerisca fer pocs quilòmetres i siga sostenible. Aquesta és la idea. Creiem fermament que fora de la gran distribució també hi ha vida.

Si he anat de la mà d’algú durant tots aquests anys ha sigut de Caixa Popular. Especi-alment, en aquest últim projecte ens han ajudat moltíssim facilitant-nos les línies de finançament ICO durant la pandèmia. De fet, més del 50% del finançament ha sigut facilitat per Caixa Popular. 

Recorde que vaig començar a treballar amb ells per una raó molt senzilla: totes les oficines de la Font del Gerro, el polígon on teníem la fàbrica, van començar a eliminar les seues caixes d’atenció al client i van deixar únicament edificis d’oficines. En aquell moment, nosaltres teníem una distribució a peu de carrer amb 20 camions i necessità-vem una oficina a prop per a fer ingressos. 


Caixa Popular, va ser l’única entitat que va mantindre la seua oficina a la Font del Gerro i, a més, obria a les vesprades. Sense dubtar-ho, la vam convertir en la nostra entitat bancària. I cal afegir que ens han brindat un servei excepcional. 

 

Això va ocórrer alhora que l’absorció del Banc de València per CaixaBank, fet que ens va animar encara més a confiar en una entitat financera més menuda, però que ens donava molta més seguretat i proximitat. 

Pensant-ho bé, sé que és un banc que confia més en les persones que en les garanties. En el meu cas, coneixien la meua trajectòria i sé que no hauria rebut la mateixa atenció d’un altre banc. Però tenint ja 60 anys, la veritat és que amb aquesta última aventura s’han ar-riscat bastant!
 

 

La crisi sanitària ens va afectar causant un 20% de pèrdues; sí, la veritat és que l’objectiu era un creixement a llarg termini, però vam haver d’ajustar-nos als danys que va causar la pandèmia.

En tot moment, Caixa Popular ens va posar facilitats i no han deixat de donar-nos suport. En el terreny particular, també soc client i soci cooperatiu. He anat adquirint partici-pacions menudes al llarg dels anys i això fa que em senta molt lligat a l’entitat. 


Amb vista al futur, sé que Caixa Popular és aquest banc que pot ajudar-me a projectar-me al futur.
 

Dins de Cedar’s Bread ho tenim tot dissenyat i, malgrat els problemes que ha deixat el COVID, estem molt optimistes.  

Sent que amb Cedar’s Bread hem tornat als orígens, a més del pa de pita libanés, fa-rem un pa molt tradicional d’ací de la zona, donant-li el temps que es mereix, una bo-na hidratació i una cocció en forns de solera.


La nostra idea és centrar-nos a la Comunitat Valenciana, no volem anar a vendre lluny. Hem de ser conscients que no és sostenible comprar una barra de pa feta a Galícia, que recorre 10.00 km i deixa una empremta de carboni difícil d’esborrar. No és nor-mal i, per això, la proximitat ha guanyat força.