• Caixa Popular

    PSD2

    Tus compras online más seguras

Què és PSD2?

La PSD2 (Segona Directiva de Serveis de Pagament) és una normativa europea que regula els serveis de pagaments digitals per a oferir major seguretat i protecció als consumidors.

L'objectiu de la PSD2 és crear un mercat únic de pagaments a la Unió Europea, fomentant la competència, innovació i eficiència, fent els pagaments electrònics més fàcils i sobretot més segurs. No sols s'enforteix el mercat de pagaments europeu, sinó que es crea una experiència d'usuari homogènia.

La nova normativa, que va entrar en vigor el 14 de Setembre 2019, afecta tant a consumidors com a comerços.

D'igual manera, i amb el propòsit d'aconseguir un mercat europeu més integrat i interoperable per a tots els seus participants, permet a terceres empreses proveïdores (TPP o ThirdPartyProvider) que també intervinguen en els pagaments.

Com afecta aquesta normativa als pagaments electrònics?

Una part fonamental de la PSD2 en l'aplicació de mesures de seguretat en els pagaments electrònics, és la introducció de nous mesures mínimes d'autenticació per al consumidor. L'Autenticació Reforçada de Clients, també coneguda com SCA (en les seues sigles en anglés StrongCustomerAuthentication) cobra una gran importància fent que les operacions siguen encara més segures.

Fins ara, els pagaments electrònics també eren segurs, però davant l'entrada de noves tecnologies la regulació europea veu necessari reforçar aquestes mesures de seguretat per a incrementar la protecció dels consumidors i les seues dades.

El principal objectiu és protegir els clients contra el frau, sol·licitant nous nivells d'autenticació en les operacions. D'aquesta manera, serà necessària una doble autenticació (SCA) pel que en determinats pagaments i operacions en línia se sol·licitaran 2 dels 3 factors que estableix la PSD2:

  • Coneixement: alguna cosa que l'usuari coneix (per exemple, una contrasenya)
  • Possessió: alguna cosa que l'usuari posseeix (per exemple una OTP enviada al mòbil)
  • Inherencia: alguna cosa que l'usuari és (per exemple, elements biomètric com a petjada, reconeixement facial,…).

Es tracta d'un nivell addicional de seguretat per als pagaments electrònics.

Encara que la PSD2 va entrar en vigor el 14 de Setembre de 2019, la part que afecta els pagaments electrònics amb targeta no entraen vigor fins al 31 de Desembre de 2020.