• Caixa Popular

    Glossari de termes de seguretat

    Novedades - Bosque de pinos con un cielo azul

Per a comprendre millor les mesures i les recomanacions de seguretat, heu de saber alguna terminologia relacionada:

  • CERTIFICAT ELECTRÒNIC
    Document digital emés per una entitat independent que garanteix la identitat dels sistemes i de les persones en Internet. Un certificat electrònic serveix per a:
    • Autenticar la identitat de l’usuari, de manera electrònica, davant de tercers.
    • Signar electrònicament de manera que es garantisca la integritat de les dades transmeses i la procedència.
    • Xifrar dades perquè només el destinatari del document puga accedir al cintingut.
       
  • XIFRATGE
    El xifratge o encriptació és un mètode que permet augmentar la seguretat d´un missatge o d´un mitjançant la codificació del contingut, de manera que només puga llegir-lo la persona que dispone de la clau que xifratge adequada per a descodificar-lo.
     
  • CODI MALICIÓS
    El malware (de l´anglés malicious software) o programari maliciós, també anomenat badware o codi maliciós, és un tipus de programari que té com a objectiu infiltrar-se o danyar una computadora o sistema d´informació sense el consentiment del propietari.
    Inclou virus, cucs, troians i portes del darrere. El programari maliciós sovint utilitza eines de comunicació populars, com el correu electrònic i la missatgeria instantània, i mitjans magnètics extraïbles, com ara dispositius USB, per a difondre´s. També es propaga a través de descàrregues inadvertides i atacs a les vulnerabilitats de seguretat en el programari.
  • CONTRASENYA
    És una forma d'autenticació que utilitza informació secreta per a controlar l'accés cap a algun recurs. La contrasenya ha de mantindre's en secret davant aquells als qui no se'ls permet l'accés. Perquè l'ús de contrasenyes siga efectiu cal triar-les de manera que siguen difícils de descobrir per un atacant.
  • GALLETA O "COOKIE"
    Informació enviada per a lloc web i emmagatzemada en el navegador de l´usuari, de manera que el lloc web pot consultar l´activitat prèvia de l´usuari.
     
  • CORREUS ENCADENATS
    Son missatges de correu electrónic en què es demana que el missatge siga enviat a més gen perquè aquests persones també els reenvien. Sovint inclouen notícies falsejades, poden ser portadors de virus, etc.
     
  • TALLAFOC O "FIREWALL"
    Eina informàtica dissenyada per a bloquejar l´accés no autoritzat dins d´una xarxa.
     
  • CRIPTOGRAFIA
    Protocols i sistemes que s´utilitzen per a protegir la informació i dotar de seguretat les comunicacions i les entitats que es comuniquen.
     
  • FILTRATGE DE CONTINGUTS
    Es refereix a un programa dissenyat per a controlar quin contingut es permet mostrar, especialment per a restringir l´accés a certs materials del web. El filtratge de continguts determina quin contingut estarà disponible en una màquina o xarxa particular. Aquesta eina s´utlitza per a bloquejar virus enviats per correu electrònic, per a controlar l´accés a Internet de menors, etc.
     
  • SIGNATURA ELECTRÒNICA
    Informació digital associada a una operació en particular efectuada en Internet que, justament amb els certificats, permet garantir la identitat dels participants en una transacció.
     
  • CUCS
    Els cucs són programes maliciosos que es reprodueixen d´un sistema a un altre sense usar un fitxer amfitrió, la qual cosa contrasta amb els virus, ja que requereixen la propagació d´un fitxer amfitrió infectat.
     
  • ENGINYERIA SOCIAL
    Mètode utlitzat pels atacants per a enganyar els usuaris informàtics perquè facen una acció que normalment produirà conseqüències negatives, com la descàrrega de programari maliciós o la divulgació d´informació personal.
     
  • INTRUSIÓ
    Atac informàtic en què l´atacant aconsegueix un control complet sobre la màquina. L´atacant pot obtindre i alterar totes les dades de la màquinas, modificar-ne el funcionament i, fins i tot, atacar altres màquines.
     
  • PHISING
    El phishing o pesca és un terme informàtic que denomina un model d´abús informàtic que es comet mitjaçant l´ús d´una mena d´enginyeria social caracteritzat per intentar adquirir informació confidencual de manera fraudulenta (com pot ser una contrasenya o informació detallada sobre targetes de crèdit o una altra informació bancària. El cibercriminal, conegut com a phisher, es fa passar per una persona o empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica, comunament un correu electrònic, o algun sistema de missatgeria instantània o, fins i tot, utilitzant també telefonades. Els correus o SMS redirigeixen a un web fraudulent que imita l’aspecte de la pàgina original. En aquesta pàgina, se sol·licita als usuaris que introduïsquen les seues dades i claus personals, com són el número de targeta, el PIN o claus d’accés.
  • SERVIDOR INTERMEDIARI O ‘PROXY’
    Sistema informàtic la missió del qual és fer d’intermediari entre un sistema i un altre a través d’Internet. Entre les missions d’un proxy hi ha la d’accelerar l’accés a Internet, filtrar els continguts a què s’ha accedit i protegir els sistemes evitant-ne la comunicació directa.
     
  • SMISHING
    La pesca per SMS o smishing és una variant del phising tradicional que, en compte d’enviar correus electrònics, utilitza els missatges SMS.
  • CORREU BROSSA
    També conegut com a spam, que involucra missatges quasi idèntics enviats a nombrosos destinataris.
     
  • PROGRAMARI ESPIA
    Aplicació maliciosa o enganyosa que s’instal·la de manera oculta juntament amb altres programes que es descarrega l’usuari.
    Paquet de programari que du a terme un seguiment i envia informació d’identificació personal o informació confidencial a altres persones. La informació d’identificació personal és la informació que pot atribuir-se a una persona específica, com un nom complet. La informació confidencial inclou dades que la majoria de les persones no estarien disposades a compartir amb ningú i inclou dades bancàries, números de comptes de targeta de crèdit i contrasenyes. Els receptors d’aquesta informació poden ser sistemes o parts remotes amb accés local.
     
  • TROIANS O CAVALLS DE TROIA
    Codi maliciós que es presenta a l’usuari com un programa aparentment legítim i inofensiu, però que, en executar-lo, permet a un atacant l’accés remot a l’equip infectat.Els troians no infecten altres fitxers i no es propaguen automàticament. Els cavalls de Troia tenen codis maliciosos que, quan s’activen, causen pèrdua o, fins i tot, robatori de dades. En general, també tenen un component de porta del darrere, que permet a l’atacant descarregar amenaces addicionals en un equip infectat. Normalment es propaguen a través de descàrregues inadvertides, fitxers adjunts de correu electrònic o en descarregar o executar voluntàriament un fitxer d’Internet, generalment després que un atacant haja utilitzat enginyeria social per a convéncer l’usuari que ho faça.
     
  • VIRUS
    Els virus informàtics són programes que s’instal·len en l’ordinador, normalment de manera oculta al propietari, amb finalitats malicioses. Per exemple, destruir fitxers o el disc, propagar-se a altres ordinadors o provocar un mal funcionament de l’ordinador.
Acceso a Gescooperativo - Reunion de personas con traje en una oficina

Més consells de seguretat

Consells de seguretat contra els ciberdelictes i fraus més freqüents

En el nostre blog us informem de les últimes notícies sobre aquesta mena de delictes, des de noves fórmules que utilitzen fins a recomanacions per a protegir-te contra aquests fraus.

També hi trobareu un altre tipus de consells per a utilitzar Internet amb seguretat.

  • Seguretat en ruralvía

    En ruralvía treballem perquè els nostres clients utilitzen els nostres serveis de banca digital amb total seguretat.